Elokuva ja kirjallisuus -seminaari

Elokuva ja kirjallisuus -seminaarissa 26.4. astutaan kirjallisuusfilmatisointien maailmaan esitelmien ja tekijäkeskusteluiden kautta.

Kuinka elokuvasovitukset kierrättävät kulttuuria? Mikä on Sorjosen menestyskonseptin salaisuus? Miten Jane Austenin romaanien naiset ja miehet näkyvät elokuvissa ja tv-sarjoissa? Kino Reginassa järjestettävässä kaikille avoimessa seminaarissa pääosissa ovat kirjallisuus, elokuva ja käsikirjoittaminen.

Perjantaina 26.4. klo 12–16 Kino Reginassa järjestettävässä seminaarissa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja ja keskustellaan tekijöiden kanssa. Professori Henry Bacon tarkastelee elokuvasovituksia kulttuurisen kierrättämisen näkökulmasta, ja KAVIn erikoissuunnittelija Antti Alanen käy läpi kotimaisten romaanifilmatisointien historiaa. Televisiosarjoja käsitellään tutkimuksen ja tekijän näkökulmista, kun dosentti Jaakko Seppälä tarkastelee nordic noirin matkaa brittiläisistä kirjallisuuskeskusteluista pohjoismaisten televisiosarjojen tyyliksi, ja rikosdraamasarja Sorjosen luoja Miikko Oikkonen perkaa sarjan menestyskonseptia. Jane Austenin naisia ja miehiä elokuvissa ja televisiossa käsittelee professori Heta Pyrhönen, ja professori Mari Pajala avaa puvustuksen roolia historiallisten elokuvien kerronnassa.

Tekijän näkökulmaa avataan keskusteluiden kautta. Kirjailija ja käsikirjoittaja Tuomas Kyrö sekä ohjaaja Tiina Lymi keskustelevat Mielensäpahoittaja-kirjojen kääntymisestä elokuviksi. Ohjaaja Selma Vilhunen ja käsikirjoittaja Kirsikka Saari käsittelevät Hölmö nuori sydän -kirjan ja elokuvan samanaikaista julkaisua. Fantasian ja kauhun käsikirjoittamisesta puhumassa ovat käsikirjoittaja Ilja Rautsi sekä kirjailija Emmi Itäranta, minkä jälkeen katsotaan Ilja Rautsin käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Helsinki Mansplaining Massacre (2018).
Seminaarin jälkeen klo 17 Kino Reginassa esitetään Tiina Lymin ohjaama elokuva Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018), joka perustuu Tuomas Kyrön samannimiseen romaaniin vuodelta 2014.

Elokuva ja kirjallisuus -seminaari pe 26.4. klo 12–16 Kino Reginassa. Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja -elokuvanäytös pe 26.4. klo 17.

Seminaariin on vapaa pääsy. Liput seminaarin jälkeen alkavaan maksavat 7,5 € (6 € KAVIn klubikortilla). Liput ovat myynnissä Kino Reginan nettisivuilla kinoregina.fi sekä Kino Reginan lipunmyyntipisteessä Oodissa.

Elokuva ja kirjallisuus -seminaari järjestetään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI), Suomen elokuvatutkimuksen seuran (SETS), keskustakirjasto Oodin ja Suomen elokuvasäätiön (SES) yhteistyönä, AVEKin tuella.

Lisätiedot: Katri Tenhola Suunnittelija, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) katri.tenhola(at)kavi.fi.

Elokuva ja kirjallisuus -seminaarin ohjelma

Osio I: Tutkijan näkökulma
Moderaattori: Matti Lukkarila (KAVI)

12.00-12.05 Seminaarin avaus: Matti Lukkarila (KAVI)
12.05-12.25 Henry Bacon: Elokuvasovitukset kulttuurisena kierrättämisenä
12.25-12.40 Antti Alanen: Kotimaisten romaanifilmatisointien lyhyt historia
12.40-13.00 Jaakko Seppälä: Nordic noirin matka brittiläisistä kirjallisuuskeskusteluista pohjoismaisten televisiosarjojen tyyliksi
13.00-13.20 Miikko Oikkonen: Sorjosen menestyskonsepti
13.20-13.40 Heta Pyrhönen: Jane Austenin naiset ja miehet elokuvissa ja televisiossa
13.40-14.00 Mari Pajala: Puvustuksen rooli historiallisten elokuvien kerronnassa

14.00-14.30 Kahvitauko

Osio II: Tekijät esiin
Moderaattori: Marjo Kovanen (SETS)

14.30-16.00 – haastattelut:
Mielensäpahoittaja – kirjasta elokuvaksi: Tuomas Kyrö ja Tiina Lymi (haastattelija: Antti Alanen)
Hölmö nuori sydän – kirjan ja elokuvan samanaikainen julkaisu: Selma Vilhunen ja Kirsikka Saari (haastattelija: Marjo Kovanen)
Fantasian ja kauhun käsikirjoittaminen: Ilja Rautsi ja Emmi Itäranta (haastattelija: Katri Tenhola)
n. klo 16.00 Elokuvanäytös: Helsinki Mansplaining Massacre (15 min.)

Seminaarin jälkeen klo 17.00 elokuvanäytös: ILOSIA AIKOJA, MIELENSÄPAHOITTAJA

Linkit: Elokuva ja kirjallisuus -seminaari Facebookissa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: