Kuukauden kolumni

Jälleennäkeminen

Uskon vahvasti siihen, että hyvä elokuva vain paranee uudestaan katsottuna. Siitä löytyy aina uusia puolia ja uutta katsottavaa. Tästä syystä tietyt elokuvat kiertävät soittimessani uudestaan ja uudestaan. Jotkut elokuvat päätyvät kuitenkin väliinputoajiksi. Ne ovat usein laadukkaita elokuvia, joista pidin ensimmäisellä katselukerralla, mutta jotka syystä tai toisesta ovat vain unohtuneet ja jääneet vaille toista katselua. Niitä on varmasti monia. Aina joskus sitä sitten törmää tällaiseen eksyneeseen lampaaseen ja kokee iloisen yllätyksen.

Minulle kävi näin komedian Kruunupäitä ja hyviä sydämiä (Kind Hearts and Coronets, 1949) kohdalla. Elokuvan tuottaneen Ealing-studioiden perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Juhlan kunniaksi Britaniassa tämä Robert Hamerin ohjaama mustan komedian klassikko aiotaan julkaista remasteroituna blu-ray-versiona. Luin julkaisua käsittelevän kirjoituksen englantilaisen lehden sivuilta ja jäin pohtimaan milloin olin itse viimeksi elokuvan nähnyt. Totesin että siitä oli ehtinyt jo vierähtää useita vuosia, enkä enää edes muistanut elokuvaa kunnolla. Se oli mielessäni typistynyt joksikin epämääräisen hauskaksi ja erittäin englantilaiseksi. Se toi mieleeni tweedin, kello viiden teen ja yläluokkaisen hienostuneen tavan ääntää englantia. Epäilin, että brittilehdistöstä lukemieni ylistävien arvostelujen taustalla oli pitkälti nostalgia. Päätin kuitenkin katsoa itse, miten elokuva oli kestänyt aikaa ja sain huomata, miten väärässä olinkaan

Kind Hearts and Coronets ei ollutkaan sitä mitä olin luullut. Se on toki Ealing-komedioille ominaiseen tapaan hillitty, vähäeleisen elegantti ja juuri sitä mitä usein kutsutaan perinteisen englantilaiseksi. Se mitä minä olin kuitenkin ehtinyt täysin unohtaa, oli se miten hauska ja suorastaan julma elokuva Kind Hearts and Coronets on. Se on täynnä rutikuivaa mustaa huumoria ja ironiaa. Hamerin 1900-luvun alkuun sijoitettu tarina sosiaalisen nousun ja koston nimissä sarjamurhaajaksi ryhtyvästä aatelissuvun kaukaisesta vesasta onkin armottoman terävä, eikä päivääkään vanhentunut. Miten ihmeessä olin voinut unohtaa tämän puolen elokuvasta? Muistini täytyy olla hyvin valikoiva, tai ehkä olin nähnyt elokuvan liian nuorena. Muistin nimittäin elokuvan visuaalisen ilmeen ja sen huolella luodun ajankuvan. Elokuvan puvustaja Anthony Mendelson ja lavastaja William Kellner ovat luoneet elokuvaan hienon Edwardin aikaisen miljöön. Samoin muistin hyvin Alec Guinnessin muuntautumisen kahdeksaksi D’Ascoynen suvun jäseneksi, joita elokuvan päähenkilö raivaa tieltään. En kuitenkaan muistanut miten absurdin hauskoja itse murhatavat ovat, tai miten viileän harkitsevasti päähenkilö lähtee toteuttamaan suunnittelemaansa sukupuun harvennusta.

Muista Ealing-komedioista poiketen ei yksikään elokuvan hahmoista ole sympaattinen. Esimerkiksi vuonna 1951 valmistuneen Lavender Hill Mobin päähenkilöt lähtevät oman etunsa nimissä toteuttamaan ns. täydellistä rikosta. He ovat kuitenkin niin sympaattisia ressukoita, että katsoja miltei toivoo heidän onnistuvan. Kind Hearts and Coronetsissa ei sympatiaa löydy niin uhreille kuin murhaajallekaan.  Päähenkilö Louis Mazzini on sydämetön kiipijä, joka osaa iloita esimerkiksi siitä kun kurkkumätä raivaa pois perinnön tiellä olleet kaksospojat. Mazzinin ainoa hyvä piirre on hänen tyylikkyytensä. Harvoin löytää herrasmiesmäisenpää sarjamurhaajaa. D’Ascoynen suvun jäsenet taas ovat joko snobeja tai etuoikeutettuja eksentrikkoja. Juuri tämä armoton asenne tekee elokuvasta niin hauskan. Sen huumori viiltää yllättävän syvältä. Ja minä olin unohtanut kaiken tämän. Katsoin nyt elokuvaa melkein kuin ensimmäistä kertaa, enkä voinut ymmärtää miksi olin hylännyt sen niin pitkäksi aikaa. Elokuvan päätyttyä jäin vain pohtimaan mitä muita loistavia helmiä olin vain yhden katsomiskerran jälkeen unohtanut.

Maija Uusitalo

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: