Toimintakertomus 2010

SETS ry:n TOIMINTAKERTOMUS 2010
HYVÄKSYTTY YHDISTYKSEN KEVÄTKOKOUKSESSA 25.3.2011.

1. Yleistä

Tämä on kertomus Suomen Elokuvatutkimuksen Seuran (SETS ry.) vuodelta 2010. Vuosi 2010 oli seuran kahdeskymmenesviides toimikausi.

Toimikautena 2010 SETSin jäsenmäärä väheni hiukan, jäseniä oli yhteensä 66. Toimintavuonna seura järjesti kotimaista elokuvaa tutkivien tutkijatapaamisen Helsingissä ja  Imaginary Japan – konferenssijulkaisu julkaistiin.

Vuoden sääntömääräiset kokoukset järjestettiin Helsingissä 5.3.2010 ja 25.11.2010. Kevätkokouksessa käsiteltiin toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2009 ja syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2011 sekä valittiin vuoden 2011 hallitus.

2. Hallitus

SETSin vuoden 2009 syyskokouksessa (16.11.2009) valittiin hallitus vuodelle 2010. Hallituksen puheenjohtajaksi nimettiin Harri Kilpi (Helsinki), varapuheenjohtajaksi Jaakko Seppälä (Helsinki), sihteeriksi Maija Uusitalo (Turku) ja muiksi jäseniksi Henry Bacon (Helsinki), Outi Hakola (Turku), Outi Hupaniittu (Turku), Marjo Kolehmainen (Tampere), Eija Niskanen (Tokio) ja uutena jäsenenä Anna Möttölä (Helsinki).

Hallituksen ulkopuoliseksi taloudenhoitajaksi valittiin Helena Honka-Hallila. Vuoden 2010 tilintarkastajina jatkoivat Juha Elomäki (Tampere) ja Katja Rintala (Turku).

Hallitus piti toimikaudella seitsemän kokousta: 11.1, 5.3., 9.4., 7.5., 28.5., 23.8. ja 25.11.2010. Kaikki hallituksen kokoukset pidettiin Helsingissä. Hallituksen jäsenet osallistuivat kokouksiin seuraavasti: Kilpi (6), Uusitalo (7), Bacon (6), Hakola (5), Hupaniittu (5), Kolehmainen (6), Möttölä (5),  Niskanen (0) ja Seppälä (5). Lisäksi pidettiin yksi suunnittelutapaaminen vuonna 2011 järjestettävää konferenssia varten 9.2.2010.

3. Jäsenistö ja tiedottaminen

Vuonna 2010 seuran jäsenmäärä oli 66, joista 29 oli opiskelijajäseniä ja 34 varsinaisia jäseniä sekä 3 ilmaisjäseniä. Jäsenmaksun suorittaneille lähetettiin vuoden 2010 Lähikuvan vuosikerta.

Seuran tiedottaminen tapahtui pääosin sähköpostilistan (sets@uta.fi) ja www-sivujen kautta, https://sets.wordpress.com/. Vuosikokouskutsut lähetettiin postitse niille jäsenille, jotka eivät olleet ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan. Seuran sähköpostilistaa ylläpiti Marjo Kolehmainen.

Seuran www-sivuilla julkaistiin myös hallituksen kirjoittamia blogi-kirjoituksia. Sivuille on mahdollista pyytää myös seuran jäsenien tai muiden henkilöiden vierailevia blogi-kirjoituksia. Vuonna 2010 julkaistiin seuraavat kolumnit:  Spektaakkelista toiseen (Hakola), Miksi junassa juodaan sakea? (Seppälä), Tunnelma kuvia käytännön mediakasvatuksesta (Kilpi), Painia pojat (Niskanen), Elokuvallinen elämä (Möttölä), Näytteillä, julkisuudessa (Hupaniittu), Sayonara kon ja Kawamoto (Niskanen), Homoillasta vinokinoon (Kolehmainen).

4. Julkaisutoiminta

SETS on mukana Lähikuva-yhdistyksessä julkaisemassa Lähikuva-lehteä, joka on vakiintuneen aseman saavuttanut suomalainen elokuvan, television ja muun audiovisuaalisen kulttuurin tutkimukseen erikoistunut tieteellinen lehti. SETSin lisäksi Lähikuva-lehden julkaisijoihin kuuluvat Turun elokuvakerho, Turun yliopiston mediatutkimuksen oppiaine, Varsinais-Suomen elokuvakeskus ja Laurea-ammattikorkeakoulun viestinnän linja. Seuran jäsenyyteen sisältyy Lähikuva-lehti. Seura maksaa jokaisesta jäsentilauksesta 10 euroa. SETS haki vuonna 2010 taloudellista tukea Lähikuva-lehden julkaisutoimintaan Tieteellisten seurain valtuuskunnalta. Lisäksi lehti saa taloudellista tukea Valtion elokuvataidetoimikunnalta. Vuonna 2010 Lähikuvan päätoimittajana toimi FT Kimmo Laine ja toimitussihteerinä Laura Saarenmaa. Toimituskuntaan kuuluivat Jenni Hokka, Ilona Hongisto, Heidi Keinonen, Martti Lahti, Anneli Lehtisalo, Mari Pajala, Antti Pönni, Tommi Römpötti, Laura Saarenmaa, Jaakko Seppälä ja Tanja Sihvonen.

Lähikuvasta ilmestyi toimikaudella neljä numeroa, jotka olivat teemanumeroita. Numeron 1/2010 teemana olivat Puvut ja puvustaminen, numeron 2/2010 Aki Kaurismäki, numeron 3/2010 Ulkomaiset vaikutteet ja lokalisaatio suomalaisessa mediakulttuurissa ja 4/2010 Avantgarde.

Seuran kirjajulkaisujen levityskanavina olivat toimikauden aikana Tiedekirjan ja Akateemisen kirjakaupan ohella Helsingin Suomalainen kirjakauppa, Turun Kirjakahvila, Kirjavälitys Oy, verkkokirjakauppa Granum ja seuran omat www-sivut.

Vuoden 2010 aikana saatiin valmiiksi Imaginary Japan -konferenssin julkaisu. Kirjoittajien tekstit oltiin saatu taittoon vuoden alussa ja vuoden aikana julkaisu viimeisteltiin ja se julkaistiin vuoden lopulla. Julkaisun vastuuhenkilönä toimi Eija Niskanen. Kokoelma julkaistiin International Institute for Popular Culture julkaisusarjassa on luettavissa osoitteessa: http://iipc.utu.fi/imaginaryjapan/

5. Seminaarit

SETS järjesti 10.9.2010 Helsingissä Tieteiden talolla tapaamisen suomalaisen elokuvan tutkijoille. Keskustelutilaisuudessa oli 19 osanottajaa useista eri yliopistoista ja korkeakouluista, aina graduntekijöistä jo väitelleisiin tutkijoihin. Tilaisuus oli jatkoa vuonna 2009 Turussa järjestetylle tapaamiselle ja onnistui erinomaisesti. Päivän aikana pidettiin 12 esitelmää, joiden aiheet vaihtelivat mykkäelokuvasta animaatioon ja tie-elokuvista elokuvan tyylihistoriaan. Keskustelussa toivottiin lisää vastaavia tilaisuuksia SETSiltä. Osallistujamäärä nousi huomattavasti edellisvuotisesta, joten tarvetta jatkotilaisuuksille on.

SETS myös valmisteli vuoden 2010 aikana kaksipäiväistä seminaaria käyttäjälähtöisistä sisällöistä audiovisuaalisessa mediassa. Seminaari järjestetään Helsingissä vuoden 2012 keväällä. Seminaari toteutetaan yhteistyössä Kansallisen Audiovisuaalisen arkiston, Turun Yliopiston mediatutkimuksen oppiaineen, Helsingin yliopiston Elokuva- ja televisiotutkimuksen oppiaineen, Taideteollisen korkeakoulun, Tampereen yliopiston Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitoksen ja Mediakulttuurin oppiaineen sekä Koulukinon kanssa.

6. Jäsenyydet ja edustukset

Seura on Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Suomen tiedekustantajien liiton ja Lähikuva-yhdistyksen jäsen. SETS on jatkanut myös yhteistyötään Suomen elokuva-arkiston, Taideteollisen korkeakoulun, Turun yliopiston mediatutkimuksen, Tampereen yliopiston tiedotusopin ja Helsingin yliopiston elokuva- ja tv-tutkimuksen oppiaineiden kanssa.

7. Talous

Seuran taloudellinen tilanne on vakiintuneella tasolla ja mahdollistaa seuran perustoiminnan sekä pienimuotoisen oma-aloitteisen toiminnan. Seuran muu toiminta on kuitenkin riippuvainen ulkopuolisista avustuksista. Seura sai toimikaudellaan avustusta Tieteellisten seurain valtuuskunnalta Lähikuva-lehden julkaisemiseen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: