Kuukauden kolumni

A-koodi

Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939) on yksi kaikkien aikojen parhaimmista lännenelokuvista. Se on John Fordin elokuvista ensimmäinen, jonka kuvauspaikkana oli Monument Valley, jonne tekijän monet myöhemmätkin lännenelokuvat sijoittuvat. Teos on myös ohjaajan ja John Waynen ensimmäinen yhteistyö. Elokuvan eri elementit ovat keskenään niin vaikuttavassa sopusoinnussa, että sen katsominen on aina upea kokemus.

Hyökkäys erämaassa julkaistiin Yhdysvalloissa jokin aika sitten Blu-ray-levynä, mutta olen jättänyt kiekon ostamatta, sillä se ei pyöri omassa soittimessani. Kyseessä on niin sanottu A-koodin levy, mikä tarkoittaa sitä, että se pyörii vain amerikkalaisissa sekä joissain aasialaisissa soittimissa. Aluekoodeja on kaikkiaan kolme: A, B ja C. Me suomalaiset elämme B-alueella, mihin kuuluvat useimmat Euroopan, Afrikan ja Luoteis-Aasian maat sekä Australia ja Uusi-Seelanti. Suurin osa Aasiaa kuuluu C-alueeseen. Toistaiseksi kukaan ei myy elokuvaa Hyökkäys erämaassa sellaisena Blu-ray-levynä, joka toimisi soittimessani.

Käytännössä Blu-ray-levyjen aluekoodit ovat sama juttu kuin DVD-levyjen aluekoodit, mutta erona on se, että DVD-soittimet saa helposti aluekoodivapaiksi. Vuosituhannen taitteessa ostamaani DVD-soittimeen piti näppäillä kaukosäätimellä numerokoodi, jonka sain kauppiaalta, minkä jälkeen laite toisti kaikkia levyjä. Toisin on Blu-ray-soittimeni kanssa. Sitä ei saa aluekoodivapaaksi edes ruuvimeisselillä, eikä varsinkaan humanistin sähkötaidoilla. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että olen jo jättänyt koko joukon hienoja Blu-ray-julkaisuja ostamatta. Niihin kuuluvat muun muassa sellaiset nimikkeet kuin Onnellisten aika (Days of Heaven, 1978) ja Lähikuva (Namay-e nazdik, 1990).

DVD-levyjen aluekoodeja perusteltiin aikanaan muun muassa sillä, että ne estävät ihmisiä ostamasta elokuvia kotikäyttöön ennen kuin teokset on esitetty heidän maansa elokuvateattereissa. Väitteessä on eittämättä jotain järkeä, mutta sitä ei käy kiistäminen, että Hyökkäys erämaassa sai Suomessa ensi-iltansa jo monta kymmentä vuotta sitten. Otin elokuvan Blu-ray-levynä julkaisseeseen yritykseen yhteyttä ja kysyin, minkä takia Hyökkäys erämaassa, kuten moni muukin heidän julkaisunsa, on A-koodin levy. Sain kuulla, että kyse on oikeuksista, jotka yrityksellä on elokuvaan – he saavat levittää sitä vain A-koodilla varustettuna. Tämä on kurjaa meidän B-koodin alueella asuvien John Ford -intoilijoiden kannalta, sillä laitteemme estävät meitä katsomasta elokuvaa, jonka mielellämme ostaisimme.

Käytännössä tilanne on nyt sellainen, että minun pitäisi ostaa vanhan soittimeni rinnalle amerikkalainen Blu-ray-soitin, jotta voisin katsoa myös A-koodin levyjä. Suurella innolla en tähän hankkeeseen ryhdy, sillä minulla on television ympärillä jo koko joukko sähkölaitteita, eikä olohuoneen pöydälle mahdu (ainakaan paremman puoliskoni mielestä) yhtään uutta kaukosäädintä. Sellaisiakin Blu-ray-soittimia on saatavana, jotka toistavat kaikkia aluekoodeja, mutta ne ovat humanistille kalliita. Tällä hetkellä voin vain odottaa, että näiden laitteiden hinnat laskevat tai joku keksii miten soittimeni saa aluekoodivapaaksi. Siihen saakka joudun harmittelemaan, että niin lempilänkkärissäni kuin monessa muussakin mestariteoksessa on tuo pahuksen A-koodi.

JAAKKO SEPPÄLÄ

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: