Tähti edustaa

Kuukauden kolumni:

TÄHTI EDUSTAA

Huhtikuussa nykyisen asemamaani Japanin TV-uutisista kajahti korvaani nimi ”Jackie Chan”, ja armottomana Hongkong-elokuvaentusiastina ryntäsin heti koventamaan TVn ääntä. Jackie Chan oli pitänyt kohua aiheuttaneen puheensa talousfoorumissa manner-Kiinassa, esittäen, että kiinalaiset tarvitsevat lisää kontrollia, jottei maa sorru samaan kaaokseen kuin Hongkong ja Taiwan. Molemmat mainitut kiinalaisalueet suuttuivat ymmärrettävästi. Hongkongilla oli varmasti enemmän pohjaa kritisoida Chania: olihan sen epäjärjestelmällinen ja kaoottinen elokuvateollisuus nostanut Jackie Chanin nykyiseen asemaansa kansainvälisenä supertähtenä.

Jackie Chanin epäviisas lausahdus heijastanee sitä, että mies on joutunut istumaan vähän liian monella tuolilla, ja vaikka onkin tunnetusti vikkeläjalkainen, on nyt sekaantunut hieman eri rooleissaan. Jo vuosituhannen vaihteessa Hongkongin elokuvafestivaalille mennessäni minua tervehti lentokentällä matkailumainoskyltti, jossa Jackie Chan toivotti tervetulleeksi kaupunkiin. Hongkongin PR-viranomaiset olivat älynneet käyttää kielitaitoista ja jo Hollywoodissakin tunnetuksi noussutta actiontähteään kaupunkipromootiossaan. Vuonna 1989 Chan kritisoi Tiananmenin aukion tapahtumia, mutta se ei ole estänyt hänen nousuaan manner-Kiinan suosikiksi. Viime kesäisissä Olympialaisissa Chan esiintyi sekä avajais- että lopettajaisseremoniassa, siirtyen siis aiemmasta puolivirallisesta Hongkongin kasvo –imagostaan koko Kiinan kansantasavallan mediaedustajaksi, samalla kun Hongkong on siirtynyt osaksi PRC-Kiinaa. Hongkongissa syntynyt, Pekingin oopperakoulussa kouluttautunut Chan sopinee rooliin hyvin.

Lisää julkkismöhläilyä seurasi Japanista, kun supersuositun poikabändi SMAPin jäsen Tsuyoshi Kusanagi pidätettiin aamuyöstä umpihumalassa ja vailla rihmankiertämää puistosta. Puhtoista imagoa manageritoimistonsa Johnny’s Jimushon vaatimuksesta 15 vuotta ylläpitänyt ryhmä on noussut dominoivaan asemaan Japanin TVssä: heilä on oma sketsi-musiikkivieras-kokkausshow joka maanantai-ilta, jokaikinen yhtyeen viidestä jäsenestä näyttelee TV-draamoissa ja elokuvissa, suosituin, Takuya Kimura ollen varmaan suomalaisille tutuin Wong Karwain 2046:sta ja Miyazakin Liikkuvan linnan prinssi-lohikäärmehahmon ääninäyttelijänä. Mainostauoillakaan ei voi ryhmältä välttyä, koska he mainostavat kaikkea mahdollista ilmeisen tehokkaasti.

Tapauksessa ei hämmästyttänyt niinkään itse Kusanagin käytös, vaan se mediameteli, mitä siitä seurasi. Toyota veti heti pois TVstä mainoksen, jossa Kusanagi oli, samoin vedettiin pois mainokset, joissa tähti oli PRnnyt 2011 lanseerattavaa digi-TV-verkkoa. Koko toukokuun on nähty vain uusintoja vanhoista SMAP-showsta, kun uusia ei voi kuvata. Yksi poliitikko jopa meni nimittämään Kusanagia alhaisimmaksi mahdolliseksi ihmiseksi, vaikka poliitikkojen omasta piiristä löytynee paljon isompia rötösherroja.

Kusanagi on saanut kuitenkin sympatiaa faneiltaan. Hänen televisioitu pressitilaisuutensa, jossa tähti miltei purskahti itkuun lehdistön tentatessa häneltä, että onko ennenkin mennyt muisti ryypätessä, oli vaikeaa katsottavaa. Eihän hänen möhläilynsä ole suurikaan erhe verrattuna länsimaisten tähtien koottuihin töppäyksiin. Juopuneen tähden pidätettäessä poliiseille huutamasta ”Hadaka ni natte nanika warui” – ”Mitä pahaa on alastomuudessa”, tuli heti uusi lentävä lause, ja lausahduksen koristamia teepaitojakin on myynnissä.

Eija Niskanen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: