Kuukauden kolumni

Hyvä SETSiläinen,

Mahtipontiselta kuulostamisen riskilläkin uskallan todeta, että tämä viesti merkitsee uuden luvun alkua SETSin digitaalis-virtuaalisessa läsnäolossa. Suomeksi sanoen: pitkään tekeillä ollut verkkosivu-uudistus on tänä vuonna saatu toteutettua. Asiasta hallituksen piirissä keskusteltuamme päädyimme blogi-muotoon, jossa yhdistyvät staattisen verkkosivun hyvät ominaisuudet (muuttumattoman tiedon löydettävyys) ja blogin käytettävyys ja interaktiivisuus.

Työtä varten saimme 1000 euron apurahan Suomen tiedekustantajien liitolta. SETSin hallitus haluaa myös kiittää blogin ilmeen ja eritoten uuden logomme suunnittelijoita Petri Kolaa ja Juha Järvistä, jotka ovat kerta heitolla ja tyylikkäästi päivittäneet imagomme. Hallituksen jäsenet ovat lupautuneet näyttämään esimerkkiä ja kirjoittamaan joka kuukausi vähintään yhden elokuva-aiheisen kolumnin sivuston blogiin. Jäsenistön ja kaikkien muidenkin elokuvasta kiinnostuneiden kommentit ja muut tekstit ovat tervetulleita! Kenties SETS löytää seuraavaksi tiensä FaceBookiin tai SecondLifeen…

Vuoden aikana on yhdistyksen puitteissa tapahtunut muutakin merkittävää. SETSin monivuotinen, opetusministeriön apurahan tukema kirjaprojekti Suomalaisuus valkokankaalla saatiin keväällä kustannustoimitukseen Likelle ja lopulta painoon niin, että kirja voitiin julkistaa Helsingin kirjamessuilla. Kirja tarjoaa monialaisen ja useita eri lähestymistapoja yhdistelevän tietopaketin suomalaisuuden käsittelyyn valkokankaalla aina mykkäelokuvasta postnationaaliseen nykypäivään. Lähes kaikki kirjoittajat ovat SETSiläisiä, samoin kuin suuren työn tehneet toimittajat Anneli Lehtisalo, Pasi Nyyssönen ja Henry Bacon, mikä kertoo yhdistyksemme korkeasta akateemisesta tasosta ja työmoraalista. Monet kiitokset kaikille projektiin osallistuneille!

Suomalaisuus valkokankaalla

Myös pitkään apurahakarusellissa pyörinyt seminaarihanke — Between Science and Myth: The Past in Contemporary Cinema — saatiin lopulta järjestetyksi. TSV:n juhlarahastolta saamamme apurahan turvin kaksipäiväiseen seminaariin voitiin kutsua eräs alan keskeisistä tutkijoista, kansallisuus- ja heritage-aiheista lukuisissa yhteyksissä kirjoittanut brittiläinen professori Andrew Higson. Hänen muassaan seminaari vetikin Orioniin liki 50 ihmistä, jotka saivat kuulla mielenkiintoisen esitelmäkimaran ”likaisesta ja vaarallisesta” menneisyydestä” (Higson) tyylin ja tunteen analyysin (Bacon) kautta brittiläisen periodielokuva tilastolliseen erittelyyn (Kilpi). Seminaarin toisena päivän käsiteltiin historian suhdetta nykyisyyteen (Salmi), melodraamaan (Lehtisalo) ja kansallisperintöön (Laine). Kaiken kaikkiaan seminaari tarjosi ajatuksia herättävän paluun paitsi audiovisuaalisen menneisyyden problematiikkaan myös SETSin kesäkouluperinteeseen. Kiitokset hallitukselle talkoohengestä ja erityinen kiitos Outi Niemiselle hakemusten kirjoittamisesta ja Outi Hakolalle paperisodan hoitamisesta!

Perinteelle on jo nyt luvassa jatkoa. SETSin ja Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin yhteistyönä on hahmottumassa Imaginary Japan -työnimellä kulkeva hanke, jonka on tarkoitus yhdistää sekä akateeminen japanilaisen
pop- ja av-kulttuurin tutkimus että muodikas, moni-ilmeinen Japani-harrastuneisuus. Ensi syyskuun loppuun kaavaillun hankkeen koordinaattoreina toimivat Varpu Rantala ja monivuotinen R&A-veteraani Eija Niskanen.

Talkootyö vie aikansa. Kaikista tuntunee joskus siltä, ettei järjestelyjen, hallinnoinnin ja hakemusten lomaan jää paljoakaan aikaa itse asialle, eli elokuvista ja muusta av-kulttuurista nauttimiselle. Elokuvan ”kuolemasta” ja digipeloista huolimatta kiireistäkin harrastajaa on viime aikoina kuitenkin hemmotellut monta audiovisuaalista helmeä. Onko väliä sillä, että kyseessä on tv-spinoff, jos käsikirjoituksen ja älyn laatu on niin häikäisevän korkealla tasolla kuin Simpsons the Movie -elokuvassa? Entä onko narratiivi kuollut ja kuopattu tuotteistukseen ja varman päälle pelaamiseen? Vastaus yhdellä sanalla: Lost. Entä maanläheinen, koskettava ja silti riemastuttavan koominen karakterisointi? Vastaus kolmella sanalla: Paul Abbottin Shameless (vielä pari jaksoa sunnuntaisin klo 21.45 FST5:lla).

Onko kantaaottavuus ja luovuus sitten tyystin paennut televisioon? Syksyn taidetapaus, Roy Andersonin mykistävä Du levande rakentaa arkisen surrealistisista ihmisparoista monumentin, joka paitsi liikuttaa myös jatkaa ohjaajan tuimaa länsimaisen elämäntyyliin kritiikkiä. Tämän vuotisen Nobelin rauhanpalkinnon taustalla vaikutti yksi ainoa elokuva, kaikkea muuta kuin merkityksettömällä, satunnaisella tai kevyellä tavalla Epämiellyttävän totuuden luontoteemat laajenevat ensi vuonna fiktion puolelle, jos ja kun Terrence Malick saa valmiiksi uuden elokuvansa The Tree of Life. Kiehtovaa tutkiskeltavaa siis näyttäisi riittävän yllin kyllin SETSin tuleville bloggaajille.

Nämä seikat ja saavutukset osoittanevat, että vaikka välillä leikkaukset ja loputon byrokratia, projektitalouden oikut ja apurahalimbon kylmyys tuntuvatkin painostavilta, onnistumisia ja ilon aiheita löytyy. Mieleen tulevat Sielun veljien sanat, jotka istuvat hyvin kenen tahansa elokuvatutkijan ja -harrastajan ajatusmaailmaan:

Vaikken mä aina jaksa
Uskoa, rakastaa,
Niin on täällä vielä helvetisti
Kaunista katseltavaa

Oikein hyvää syksyn jatkoa kaikille!

Harri Kilpi, pj

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: