Tieteen ja myytin välissä – menneisyys aikamme elokuvassa

Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15 Helsinki, 7.-8.9.2007

Mistä populaarit historiakäsitykset tulevat? Kuinka käsitykset menneiden aikojen ihmisistä, heidän tavoistaan ja elinoloistaan muotoutuvat? Kuka päättää siitä, kenen historia on merkityksellistä ja näytteille pantavan arvoista?

Nämä kysymykset ovat erityisen tärkeitä populaarin historiallisen elokuvan suhteen. Monimiljoonaiset katsojajoukot tavoittavana taidemuotona elokuva vaikuttaa voimakkaasti vallitseviin käsityksiin historiasta ja siihen suhtautumisesta. Syventyäkseen näihin kysymyksiin Suomen elokuvatutkimuksen seura, Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimus ja Suomen elokuva-arkisto järjestävät kaksipäiväisen seminaarin, jonka erityishuomion kohteena on historiallinen elokuva ja se miten elokuvat rakentavat historiatietoisuutta. Seminaarissa keskeisenä tavoitteena on käsitellä tätä aihepiiriä eri näkökulmista, jotka valottavat tämänhetkistä kotimaista ja ulkomaista tutkimustilannetta.

Pääpuhujaksi saapuu professori Andrew Higson (University of East Anglia, UK), joka on ansioitunut kansallisen ja erityisesti englantilaisen elokuvan tutkija. Hänen artikkelinsa ”The Concept of National Cinema” on alan klassikko ja hänen kartoituksensa brittiläisestä perintöelokuvasta useissa artikkeleissa ja monografiassa English Heritage, English Cinema on ollut uraauurtavaa.

Tämän lisäksi seminaarissa kuullaan suomalaisia puhujia: Professori Hannu Salmi (Turun yliopisto), Professori Henry Bacon (Helsingin yliopisto), Lehtori Kimmo Laine (Oulun yliopisto), Tutkija Anneli Lehtisalo (Tampereen yliopisto), Tutkija Harri Kilpi (Helsingin yliopisto). Seminaarin kielenä on englanti.

Ohjelma:

Perjantai 7.9.2007

12.00 Andrew Higson: Before modernity: The Dirty, Dangerous and Distant Past
13.30 Lunch
14.30 Henry Bacon: Style and Emotion in Historical Films
15.30 Harri Kilpi: The Emergence of a modern Past: Period Films Depicting British History from the 1950s
17.00 Seminar dinner

Lauantai 8.9.2007

11.00 Hannu Salmi: The End of History as a Return to History – The Past in Contemporary Cinema.
12.00 Anneli Lehtisalo: Sensing the Loss: History as Melodrama.
13.00 Lunch
14.00 Kimmo Laine: Politics Masking as Heritage.
15.00 Concluding discussion

Seminaariin osallistuminen on ilmaista. Perjantaina järjestetään omakustanteinen seminaari-illallinen Ravintola Kappelissa. Ravintolaan on varattu tilat puhujille ja SETSin hallitukselle. Muiden seminaari-illalliselle osallistuvien suositellaan ilmoittautuvan etukäteen ravintolaan, jotta kaikille halukkaille voidaan taata pöytäpaikka (pöytävaraus nimellä Outi Hakola). Ravintolan yhteystiedot: Kappeli, Eteläesplanadi 1 Helsinki, puh. 010 766 3880.

Seminaarin järjestäjät: Suomen Elokuvatutkimuksen Seura, Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimus ja Suomen elokuva-arkisto. Seminaarin rahoittaa Alfred Kordelinin säätiö.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: